preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mikleuš

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kako prevladati ispitnu tjeskobu
Autor: Tanja Štefok Mikić, 4. 2. 2021.

Ususret povratku učenika u školske klupe

nakon produljenog zimskog odmora, a potom

i nastavka održavanja nastave na daljinu,

te skorih zimskih ispitnih rokova za studente,

jako je važno uložiti dodatni trud u očuvanje

mentalnog zdravlja učenika i studenata.

Njihovo mentalno zdravlje već je narušeno

dugotrajnom pandemijom koronavirusa i

ograničenjima koja je ona donijela, ali i nizom

potresa koji su Hrvatsku zadesili u posljednjih godinu dana...


Ove su okolnosti osobiti izazov mentalnom zdravlju mladih, uz sve one stresne i rizične činitelje koji su i inače povezani s njihovim redovitim obavezama vezanima uz školovanje. Jedan od činitelja koji nepovoljno djeluju na mentalno zdravlje jest i prevelika izloženost ispitnoj tjeskobi koja prati uobičajene ispitne situacije. Ispitna tjeskoba može biti ometajući činitelj i ozbiljna prepreka na putu ostvarenja obrazovnih ciljeva i stoga je potencijalna opasnost i za mentalno zdravlje učenika i studenata. Učenicima i studentima nije poželjno da su izloženi visokoj razini ispitne tjeskobe jer ona nije dobra prognoza za njihov uspjeh u ispitnim situacijama, a i prijetnja je njihovom mentalnom zdravlju.

Stoga su profesor psihologije Siniša Brlas i magistra psihologije Ivana Martinušić napisali vodič “Kako prevladati ispitnu tjeskobu” koji je dostupan svima jer je objavljen i u elektronskom obliku na mnogim web stranicama. Autori su osmislili ovaj vodič kako bi pomogli učenicima i studentima osvijestiti važnost razvijanja otpornosti na stres i frustraciju u pripremanju za polaganje ispita i poučili ih navikama i vještinama koje im u tome mogu pomoći. Koncipiran je tako da nakon uvodnog pojašnjenja temeljnih pojmova učenike i studente u koracima vodi ka ublažavanju tjeskobe za vrijeme učenja, pred ispit te za vrijeme ispita. Radi se o nizu praktičnih i međusobno logički povezanih savjeta kojima je cilj očuvanje mentalnog zdravlja učenika i studenata u stresnim i frustrirajućim ispitnim situacijama.

Izdavači vodiča su Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije. U elektronskom obliku vodič je svima dostupan na web stranici Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije (www.zzjzvpz.hr), na web stranici Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici (www.vsmti.hr) kao i na web stranicama više škola u Virovitičko-podravskoj županiji.

(www.icv.hr, sb)Priloženi dokumenti:
Kako_prevladati_ispitnu_tjeskobu.pdf (900.71 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju