preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mikleuš

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava 7. i 8. razreda
Autor: Tanja Štefok Mikić, 19. 10. 2021.

Učenici 7. i 8. razreda OŠ Mikleuš bili su na terenskoj nastavi

"Putevima 136. brigade - Istina o pobjednicima". 

 


U četvrtak 14. listopada 2021. učenici 7. i 8. razreda pohađali su terensku nastavu u organizaciji Udruge HVIDRA Slatina pod nazivom „Istina o pobjednicima“. Udruga HVIDRA Slatina svake godine tradicionalno provodi terensku nastavu za učenike s ciljem promicanja istine o Domovinskom ratu.

Terenska je nastava započela pred spomenikom svim poginulim i preminulim braniteljima u centru Slatine gdje su učenici sa svojim vodičima, članovima slatinske HVIDRA-e, ravnateljem Draganom Kraljikom i učiteljem povijesti Dinom Matazom zapalili svijeću za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu.

Nakon toga uslijedilo je predavanje kustosa Srđana u Zavičajnom muzeju gdje je učenicima na zanimljiv način predstavljeno stanje prije i za vrijeme ratnih zbivanja na području nekadašnje općine Podravska Slatina. 

Učenici su se imali prilike upoznati s materijalnim i povijesnim izvorima iz tog vremena nakon čega je predavanje nastavljeno na nekadašnjoj liniji obrane slatinskog područja gdje su učenici sa svojim vodičima posjetili spomen obilježja hrvatskim braniteljima.

Neizostavno stajalište na terenskoj nastavi bio je Voćin gdje su učenici posjetili Crkvu Blažene Djevice Marije. Tijekom posjete Voćinu učenicima se ispred centaralnog spomenika obratio g. Darko Božičković koji je ukratko ispričao što se to događalo ratne 1991. na području Voćina.

Kako se nastava bližila kraju, učenici su se na povratku kući poklonili žrtvama Domovinskog rata na ulazu u Voćin te žrtvama zločina pobunjenih Srba u selima Balinci, Četekovac i Čojlug nakon čega je uslijedio povratak kući.

Tekst i fotografije: Dino Mataz, učitelj povijesti i razrednik 8. razreda

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju