preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mikleuš

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Glazbena radionica za 2. razred

Zavičajni muzej Slatina u suradnji s Osnovnom glazbenom školom Milka Kelemena Slatina organizirali su glazbenu radionicu za učenike drugih razreda slatinskog kraja.
U petak 29.3.2019. provedena je izvanučionična nastava učenika 2. razreda od 11 do 12 sati u prostorijama Zavičajnog muzeja Slatina.

Cilj je radionice bio približiti učenicima ljepotu glazbe i muziciranja. Učiti o glazbi i voljeti glazbu.


Prije glazbene radionice koju su pripremile profesorice Osnovne glazbene škole M. Kelemena Slatina, učenici su mogli pogledati Zbirku Kelemen koja predstavlja djelovanje Milka Kelemena, slatinskog zavičajnika, kompozitora i glazbenog pedagoga. 
Detaljno su se upoznali s radom i djelom Milka Kelemena. Danas najveći dio Zbirke čine predmeti koji su tijekom 2012. i 2013. g. supružnici Kelemen donirali Gradu Slatini, a Grad predao Zavičajnom muzeju Slatina na čuvanje, obradu i prezentaciju. Početkom 2014.g. uređen je i opremljen prostor za stalni postav Zbirke u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa životom i djelom glazbenika, kao i njegovim doprinosom razvoju suvremene glazbe općenito. 
Zbirka se sastoji od rukopisnih djela, partitura, gramofonskih ploča, knjiga, propagandnog materijala vezanog uz izvođenje Kelemenovih djela širom svijeta, dokumentacije Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. U Zbirci Kelemen sačuvani su i biografski predmeti koji govore o Milkovu djetinjstvu i školovanju u Slatini, Virovitici i Zagrebu. Posebno su vrijedni egzotični glazbeni instrumenti koji potječu iz različitih zemalja širom svijeta, a zahvaljujući kojima slatinski muzej ima i izvaneuropsku zbirku. Među glazbenim instrumentima se ističe pianino na kojem je sam Milko Kelemen dugo godina stvarao svoja djela, od kojih su mnoga izvođena u različitim svjetskim glazbenim prostorima. Kako su donirani i predmeti za reprodukciju zvuka, moguće je u samome stalnom postavu poslušati i gramofonske ploče s djelima M. Kelemena, kao i gramofonske ploče koje je sam autor slušao. Fotografije dokumentiraju da su izvođači Kelemenovih djela bili najugledniji hrvatski i svjetski glazbenici, dirigenti. Za svoja je djela M. Kelemen dobio mnoga svjetska ugledna priznanja i oredene koji su sačuvani i izloženi u stalnome postavu slatinskog muzeja. 
Zbirka Kelemen zaokružena je cjelina koja prezentira život i djelo glazbenika Milka Kelemena posjetiteljima Muzeja, ali je namijenjena i ciljanoj publici - glazbenicima, muzikolozima koji se žele na jednom mjestu upoznati s doprinosom M. Kelemena suvremenoj glazbi, njegovim radom, kao i njegovim životnim nazorima - poštovanju svih ljudi svijeta bez obzira na rasu i vjeru, o čemu je i sam autor pisao u svojim knjigama.
Potom su u šezdesetminutnoj radionici upoznali mnoge instrumente, čuli kako na njima muziciraju učenici Osnovne glazbene škole te s profesoricama izrađivali različite instrumente. Muzicirali su na instrumentima koje su izradili, a potom uz stručnu pomoć profesorica, pjevali, svirali i izvodili različite ritmove.

Učiteljica Svjetlana Mojzeš

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju