preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mikleuš

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
I najbolji predmet u školi je...
CarNet novosti
Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 2. 2020.

Ukupno: 33424
Ovaj mjesec: 97
Ovaj tjedan: 22
Danas: 8
LEKTIRA

 

Zna vaš knjižničar da se vi, što se tiče čitanja lektire, ponekad osjećate kao dječak na crtežu gore. Ipak, samo onaj tko redovito čita, obogaćuje svoj fond riječi I SVOJE ZNANJE! Jer, nije samo 'tupo' čitanje, nego je ČITANJE S RAZUMIJEVANJEM, to znači, ako koju riječ/izraz u lektiri tijekom čitanja ne razumijete, pitajte vašeg knjižničara i/ili učitelja, a možete i samostalno probati sebi sami rastumatiči nepoznatu riječ, tj. koji se pojam iza riječi skriva. Za to koristite referentnu zbirku u vašoj knjižnici (npr. Rječnik hrvatskoga jezika, Rječnik stranih riječi, Enciklopedijski rječnik, enciklopedije, leksikone itd.)

Kako pretražujemo, npr. Rječnik hrvatskog jezika da nađemo objašnjene za jednu nama nepoznatu (npr. hrvatsku) riječ? Pa jednostavno: po abecedi!

Za one koji nisu često u knjižnici ili doma nemaju rječnike ili leksikone, imamo jedan 'super-turbo' izvor na internetu, tj. koji će vam olakšati čitanje vaše lektire s razumijevanjem:

Znači, kad čitate lektiru na hrvatskom jeziku i pronađete u tekstu vama nepoznatu riječ, otvorite gore navedeni 'hrvatski jezični portal', ukucajte u tražilicu tu vama nepoznatu riječ, kliknute na 'traži riječ' i portal će vam objasniti nepoznatu riječ tako da možete nastaviti čitati vašu lektiru s razumijevanjem! Easy, try it!

Kad ste jedanput savladali ČITANJE S RAZUMIJEVANJEM I OBOGATILI SVOJ FOND RIJEČI, onda se više nećete osjećati kao na slici gore, nego više kao na sljedećoj:

 Rasvijetljeni, samopouzdani, moćni jer znate baratati i s riječima i teže će vam netko nešto moći nametnuti!

E-LEKTIRA:

POSJETITE STRANICU: http://lektire.skole.hr/

Na portalu eLektire dostupna su cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire. Niz popratnih, vrlo zanimljivo izrađenih sadržaja kao što su audio-zapisi cijelog djela, video zapisi, glosariji, kvizovi, bilješke o piscu olakšavaju učenicima pristup lektirnom djelu. Pristup sadržajima je slobodan, a dostupan je učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima uz korištenje elektroničkog identiteta AAI@Edu.hr ili uz registraciju.

Do sad je na portalu eLektire objavljeno više od 330 elektroničkih knjiga hrvatskih i stranih pisaca, 48 cjelovitih zvučnih zapisa, te brojni drugi sadržaji kao što su video isječci, bilješke o  piscu i djelu, zanimljivosti itd.

Stranice eLektire stalno će se nadopunjavati novim sadržajima, kako knjigama hrvatskih i stranih autora, tako i multimedijskim sadržajima kao što su zvučne knjige/audio zapisi, slike i video.

Nisu (još) pohranjeni svi lektirni naslovi za osnovnu i srednju školu, a jedan razlog zato su autorska prava, tj. zakon i pravo na intelektualno vlasništvo. Većina trenutačno pohranjenih naslova/djela na stranicama e-lektire ima slobodan status autorskih prava, zato što se većinom radi o naslovima iz prve polovine 20. i 19. stoljeća ili još ranije.

Dostupna književna djela objavljuju se u nekoliko formata: kao interaktivni sadržaj prikladan za pregledavanje na internetu (web-format), ali i u PDF formatu koji je spreman za ispis na standardnim te u posebno zabavnom "FLIP" formatu. Sva književna djela dostupna su i u EPUB formatu. To je standardni format prilagođen tabletima, "pametnim" mobitelima i uređajima za čitanje e-knjiga. Njegova je glavna prednost to što se, za razliku od primjerice "krutog" formata PDF-a, prikaz teksta automatski prilagođava dimenzijama zaslona na kojemu se čita.

Postoji i mogućnost pojednostavljenog prikaz teksta književnih djela, opcija namijenjena prije svega slijepim i slabovidnim osobama koje koriste softver za glasovno čitanje i posebno prilagođena računala. Pojednostavljenom prikazu pristupa se preko posebne poveznice na dnu svake stranice djela u web formatu.

Cilj projekta je da u dogledno vrijeme na portalu eLektire budu dostupne sve osnovnoškolske i srednjoškolske lektire te druga djela hrvatskih i stranih autora, a sve pripremljeno prema uobičajenim standardima za objavljivanje lektirnih izdanja, te popraćeno odgovarajućim dodatnim sadržajima poput bilješki o piscu i djelu, napomenama i objašnjenjima, rječnicima manje poznatih riječi, raznim zanimljivostima, ali i slikovnim prilozima, zvučnim zapisima te videom i drugim multimedijskim sadržajima.

Projekt je pokrenut 2009. godine na inicijativu i uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u realizaciji "Bulaja naklade" i Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET.

REGISTRIRAJTE SE KAO KORISNIK E-LEKTIRE, SVE POTPUNO BESPLATNO:

https://lektire.skole.hr/registracija-na-elektire/

Nakon što ste izabrali svoje korisničko ime i lozinku prijavite se i pronađite vaš lektirni naslov kao kompletan tekst/knjigu - ne samo kao sažetak!

Za slučaj ako vam nešto ne uspije s registracijom za korištenje e-lektire, obratite se knjižničaru!

preskoči na navigaciju