preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mikleuš

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
I najbolji predmet u školi je...
CarNet novosti
 

NOVI NASLOVI U NAŠOJ KNJIŽNICI

Svibanj 2022.

1.)

ZALAR, Martin:
Judita: prema Juditi Marka Marulića / [tekst] Zrinka Perković Dodig, Ana Tafra ; [ilustracije] Martin Zalar.
Zagreb: Naklada Ljevak, 2022.
32 str. : ilustr. u bojama ; 30 cm.


Anotacija/Napomena:
U Godini Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, koja se obilježava od travnja 2021. do travnja 2022., prema motivima Marulićeve "Judite" nastao je strip "Judita". Autorice teksta su Zrinka Perković Dodig i Ana Tafra, a za izvrsne ilustracije zaslužan je Martin Zalar! Budući da obje autorice rade u školstvu (predaju hrvatski jezik u OŠ Strožanac) te su svakodnevno u kontaktu s učenicima, jasno mogu ocijeniti kakve su čitalačke navike osnovnoškolaca. Danas bi djeci bilo neobično čitati dvostrukorimovane dvanaesterce u kojima je Marulić sročio svoju Juditu pa su autorice taj renesansni stih preoblikovale u prozne rečenice, kako tekst ne bi bio težak i kako bi time otklonile izliku za nečitanje. Strip je kao likovno-književni oblik privlačan učenicima svih dobi, iako je prvenstveno namijenjen učenicima osnovnih škola, a Judita u stripu predstavlja značajan korak i prema otkrivanju Marulića i njegova djela. 

Strip Judita potreban je kao nova pojava u književnom svijetu, kako prvenstveno mladim, tako i starijim čitateljima. Kroz njega će pravilnošću izričaja i bogatstvom ilustracije učenici doista moći doživjeti Marulićevu Juditu na pristupačan način. Djelo otvara i brojne mogućnosti primjene u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti. Osim čitanja i obrade stripa kao književne vrste nudi mogućnosti usporedbe s originalnim djelom, adaptacije i u druge oblike i medije, poput filma, plakata, izrade video mamca za čitanje djela. Učenike može potaknuti i na istraživački i na stvaralački rad. Očuvati baštinu, bogatstvo jezika, kulturni identitet, važna je misija u suvremenom svijetu.

Stajalište u našoj knjižnici:
886.2 Hrvatska književnost

2.)

JURIN, Maja:
Kreativni kutak u prirodi : za male i velike kreativce / Maja Jurin ; [fotografije Tomislav Tomašević]
Zagreb: Naklada Ljevak, 2019.
64 str. : ilustr. u bojama ; 24 cm.
Anotacija/Napomena:
Priručnik sadrži kreativne ideje za rad s prirodnim materijalima prema godišnjim dobima. Proljeće. Vrijeme kad nam priroda daje više nego zimi, vrijeme kad se sve budi. Prošećite parkovima, šumama, plažama... Ako vam se svidi neki kamenčić, grana, kora drveta, uzmite ih sa sobom. Naravno, nipošto nemojte trgati žive grane, njih nam priroda nije darovala. Poslužite se onime što je palo na tlo, to su darovi za nas. Ne uzimajte ni kamenje ispod kojeg su kukci položili svoje ličinke, to je njihov dom. Ljeto. Plaža, more, rijeka, pijesak, školjke, kamenčići. Prikupite malo tih ljepota u kantice i posudice. Opet, ne uzimajte žive školjke, imaju pravo živjeti. Jesen. Lišće koje mijenja boju i pada s grana. Kesteni, žirovi, orasi, bademi... Prekrasni darovi prirode. Prikupite lišće u šetnjama, isprešajte ga u knjigama. Plodove osušite. Ideje samo dolaze, zar ne?

Stajalište u našoj knjižnici:
7 Umjetnost. Architektura. Fotografija. Glazba. Razonoda. Šport.

3.)

JURIN, Maja:
Zimski kreativni kutak : za male i velike kreativce / Maja Jurin.
Zagreb: Naklada Ljevak, 2017.
59 str. : ilustr. u bojama ; 24 cm.Anotacija/Napomena:
Mali i veliki kreativci! Zakoračite u svijet mašte i dobre volje sa zimskim nastavkom omiljenoga priručnika iznikloga u Kreativnom kutku Maje Jurin! Nakon tapkanja, šljapkanja stižu nam snijeg, sobovi, snjegović, patuljci, a naći će se i poneki bombon. Opet ćemo mijesiti, crtati, ali i lakirati, špricati, lijepiti te ukrašavati. I to nije sve. Trebaju nam šljokice i kolačići, a snijeg ćemo sami napraviti. Sad si sve to zamislite i neka naša i vaša zimska kreativna priča započne.

Stajalište u našoj knjižnici:
7 Umjetnost. Architektura. Fotografija. Glazba. Razonoda. Šport.

Siječanj 2021.

1.)

OSTERWALDER, Alexander:
Stvaranje poslovnih modela / Alexander Osterwalder i Yves Pigneur ; s engleskog prevela Mariann Makrai.
Zagreb : Školska knjiga, 2014.
282 str. : ilustr. (djelomice u bojama) ; 19 cm.
Prijevod djela: Business model generation.